FEMIO.sk - Články
Moruša čierna, ovocie dlhovekosti
Moruša priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, kardiovaskulárny....
Plody moruše obsahujú vitamíny C,B,K,A, a E,železo ,draslík,horčík aj mangán.
Nachádza sa v nich veľa organických kyselín , ako kyselinu citrónová aj jablčná.
Antioxidanty ako napríklad antokyanov zabraňujú oxidačnému stresu buniek.
Vedci ale aj naši starí rodičia vedia, že nie len plody ale aj listy a kôra zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách..
1. Konzumácia plodov moruše zlepšuje imunitný systém
Vitamín C hojne zastúpený v morušiach je silnou ochranou proti akejkoľvek chorobe alebo proti akémukoľvek cudziemu patogénu v tele.
2. Priaznivo pôsobí na trávenie
Plody moruše, rovnako ako väčšina ostatných druhov ovocia a zeleniny, obsahuje vlákninu (približne 10% dennej potreby v jednej porcii). Tieto vlákniny môžu pomôcť pri zlepšovaní zažívacieho zdravia, urýchľovať pohyb potravy cez tráviaci trakt a zároveň znižovať výskyt zápchy, kŕčov a nadúvania. Okrem toho, vláknina tiež pomáha pri regulácii hladiny cholesterolu a môže posilniť zdravie srdca.
3. Krvný tlak a srdce - kardiovaskulárny systém
Moruše sú známe tým, že priaznivo pôsobia na krvný tlak a zdravie srdca. Resveratrol (prítomný v moruše) je rozhodujúcim flavonoidovým antioxidantom, ktorý priamo ovplyvňuje fungovanie určitých mechanizmov v krvných cievach, čo ich robí menej náchylnými k akémukoľvek poškodeniu spôsobenému angiotenzínom, ktoré môže spôsobiť zúženie krvných ciev. Resveratrol v skutočnosti zvyšuje produkciu oxidu dusnatého, čo je vazodilatátor, čo znamená, že znižuje tvorbu krvných zrazenín tým, že uvoľňuje krvné cievy a následne zabraňuje problémom so srdcom ako sú infarkty, mŕtvice atď.
4. Oči - zrak
Zea-xantín je jedným z karotenoidov nachádzajúcich sa v morušiach, o ktorých je známe, že je priamo spojený so znížením oxidačného stresu určitých očných buniek, vrátane retina macula lutea. Okrem toho, zea-xantín tiež funguje ako antioxidant a zabraňuje určitému poškodeniu sietnice, vrátane poškodenia voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť makulárnu degeneráciu a šedý zákal.
5. Prevencia rakoviny
Moruše obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré sú nás chránia pred voľnými radikálmi. Voľné radikály tvoria nebezpečný vedľajší produkt bunkového metabolizmu a môžu poškodiť zdravé bunky, čím spôsobujú mutáciu na rakovinové bunky. Vzhľadom k tomu, že v moruši existuje mnoho druhov antioxidantov, môžu neutralizovať voľné radikály veľmi rýchlo, pred príliš veľkým poškodením.
6. Pre diabetikov
Usušený pomletý prášok z moruší sa používa ako zdravá náhrada sladidiel pre diabetikov.
6. Kôra z moruše
Od dávna sa kôra z moruše používa pri liečbe ochorení čriev, žalúdka, otravách - alkoholom, hubami, jedlom.
Prášok z kôry moruše je pridávaný do krémov a mastí pre rýchlejšie hojenie rán.
Pôsobí proti črevným parazitom.
Kôru z moruše pijeme vo forme čaju - odvaru.
Všestranné liečivé účinky moruše neustále pútajú pozornosť vedcov a výskumníkov.
Do akých jedál sú plody moruše vhodné a prečo?
- čerstvé zrelé, priamo zo stromu (konzumujeme denne najviac 2 hrste moruší - môžu mať vo väčšom množstve laxatívny účinok)
- čerstvé nezrelé - proti zápche
- zavárané
- zamrazené
- do marmelád a koláčov
- sirup - proti kašľu
Súvisiace články:
Omega-3 - vývoj plodu, mozog, deti, dospelí - účinky a zdroje
Prečo neužívame lieky proti horúčke
Sila vibrácií vzácnych kameňov a ich použitie pre deti
Vápnikom v ústrety plodnosti a zdravému vývoju dieťatka
Lenka - Poradenstvo na - info@femio.sk alebo www.facebook.com/femio.sk
--------------------------------------------------------------------------
Fimóza - to je normální.
Někteří chytří vědátoři v posledních desetiletích při důkladných průzkumech zjistili věk, při kterém je předkožka plně stažitelná, aniž by se tomu muselo nějak "napomáhat".
Výsledek:
Průměrný věk, při kterém mohou kluci volně přetáhnout předkožku přes žalud je až 10,4 roku!
Tak to chce příroda.
Takže pokud je vám 12 nebo 13 a ještě to nefunguje, tak je to všechno OK, pokud vás nic nebolí nebo netrápí.
V průměru znamená, že jsou kluci, u kterých to jde velmi brzy a u jiných zase velice pozdě. Je to velmi individuální.
Více zde: https://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-zvany-fimoza/
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358891/