Môže cumlík poškodiť chrup dieťatka?

Je cumlík bezpečný alebo existuje riziko poškodenia zubov?


  
 

 

Dnes už sa takmer každý rodič stretáva s otázkou používania cumlíkov. Tento článok preto vysvetľuje medzinárodné odporúčania dentálnych komôr a združení, pojednáva o ďalších možných dopadoch a to najmä pri dlhodobom požívaní cumlíkov.

 

Sací reflex

Sací reflex patrí medzi nepodmienené reflexy. Dieťatko ho má už v počas vývinu v maternici a teda približne od 25. gestačného týždňa. Od približne 4-6 mesiaca po narodení je tento reflex už vedomý a dieťa ho dokáže kontrolovať.

Sací reflex môžeme nazvať aj reflexom prežitia, keďže bez neho by sa novorodenec samostatne veľmi zložito nakŕmil. Pôsobí ako stimul a dokáže dieťatko upokojiť a cíti sa v bezpečí.

Bábätká rady sajú doslova čokoľvek. Cumlík, palec, dečku, utierku, plienku, sveter... Je to ich prirodzená zdravá potreba.

 

Keď mamička dojčí

Materské mlieko je tým najdôležitejším zdrojom živín pre novorodeniatko. Z množstva diskusií vyplýva, že dojčené deti vo väčšine prípadov odmietajú fľašku, dojčenské náhradné mlieka a cumlíky.

 

Detičky, ktoré nie sú dojčené

Nie každá mamička môže dojčiť svoje dieťatko, alebo je dojčené iba krátko. (Týchto dôvodov môže byť veľké množstvo a budeme sa im venovať v najbližších článkoch).

V takomto prípade je štandardne kŕmené náhradným dojčenským mliekom a mamičky využívajú na stimuláciu sacieho reflexu cumlík.

 

Kriví cumlík deťom zúbky?

Medzinárodné dentálne združenia  a organizácie odporúčajú:

  • požívanie cumlíka maximálne do 1-3 rokov a regulovať intenzitu používania, najmä preto, aby sa zúbky vyvíjali správne a nekrivili sa
  • cumlík pred každým použitím poumývať a predchádzať infekciám
  • ak cumlík javí známky poškodenia, nepoužívať ho, aby sa z neho neodtrhli malé časti, a neupchali dieťatku dýchacie cesty
  • nenamáčať cumlík v cukre ani mede

 

Rovnaké odporúčania sa týkajú aj nadmerného sania iných predmetov, napríklad palcov na ručičkách.

Intenzívne a dlhodobé sanie palca môže navyše spôsobiť infekciu priamo na koži palčeka.

    

 

Môže cumlík ovplyvniť emócionálny vývoj dieťatka?

Vzhľadom k tomu, že vieme, že dieťatko sanie uspokojuje, priamo tým vplýva na jeho emócie. V pozitívnom zmysle ak uspokojí napríklad jeho potrebu sania. Tá však po 6 mesiaci už nie je nepodmienenou ale vedomou, a teda sa stáva návykom.

 

----  Emocionálna rovnováha ----

Zdravie človeka, imunita a obranyschopnosť je priamo závislá na vlastnej emocionálnej rovnováhe. Vedcom, nie len alternatívnym medicínam, sa podarilo dokázať negatívny dopad dlhodobo potlačovaných negatívnych emócií na naše zdravie, ktoré s rôznymi ďalšími faktormi (nesprávna životospráva, nedostatok oddychu a pohybu, environmentálne zaťaženie, dedičnosť, a iné.), môžu vyvolať akútne alebo chronické ochorenie.

 

Pozrime sa na to, že v niektorých prípadoch sa môže stať, že dieťatko je "umlčiavané" cumlíkom, často aj nevedome alebo nechcene. Dokážeme tak vyvodiť logickú súvislosť medzi emocionálnou rovnováhou dieťatka a nevedomým/vedomým potlačovaním emócií.

Toto sa ale nedeje iba vplyvom cumlíka, a samozrejme túto pomôcku pre niektoré detičky naozaj nenahraditeľnú, úplne nezatracovali (tak ako uvádzame vyššie, napríklad uspokojenie potreby sania pre nedojčené detičky).

 

--- Ako bežne potláčame emócie ---

Plač, slzy sú nie len pre deti veľmi kľúčové.

Okrem iného nám pomáhajú sa nie len zbaviť stresových látok z tela, ale aj uvedomenie si svojej vlastnej zodpovednosti, sily, že som sám prekonal prekážku, že dokážem zvládnuť strach, bolesť, smútok.

"Neplač, veď si chlap."

"Neplač, veď to nič nie je."

Sú príkladom viet, ktorými zľahčujeme situáciu bez patričného vysvetlenia, učíme dieťa potlačiť vlastné emócie.

Môžeme naopak, láskavo prijať jeho/jej bolesť, podať pomocnú ruku, objatie a pocit istoty, že aj v náročnej situácií sa môže na nás spoľahnúť.

 

(Článok nehovorí o ďalších faktoroch, ktoré správny rast zubov ovplyvňujú. Hovorí o tom, aký negatívny dopad môže mať dlhodobé intenzívne používanie cumlíkov a iných pomôcok na vývoj chrupu dieťaťa na základe odporúčaní medzinárodných dentálnych špecialistov, čo sa samozrejme nemusí prejaviť u každého dieťatka, hovorí však o tomto riziku.)

 

O tejto téme a súvislostiach by sa dalo hovoriť naozaj dlho, a je možné, že článok nedokáže svojím obsahom zodpovedať všetky vaše otázky.

S láskou vám však podávame tieto informácie, aby sme sa tu na tejto našej krásnej planéte mali dobre a boli zdraví aj s našimi detičkami.

 

Našimi článkami upozorňujeme na najnovšie výskumy a štúdie týkajúce sa zdravia rodiny, aby ste mali vždy tie najnovšie informácie.

Každé dieťatko je jedinečné a preto berieme ohľad na dané dieťatko, jeho zvyky a potreby.

Lenka

--------------------------------------------------------------------------

          Fimóza - to je normální.

  Někteří chytří vědátoři v posledních desetiletích při důkladných průzkumech zjistili věk, při kterém je předkožka plně stažitelná, aniž by se tomu muselo nějak "napomáhat".

  Výsledek:

  Průměrný věk, při kterém mohou kluci volně přetáhnout předkožku přes žalud je až 10,4 roku!

  Tak to chce příroda.

  Takže pokud je vám 12 nebo 13  a ještě to nefunguje, tak je to všechno OK, pokud vás nic nebolí nebo netrápí.

  V průměru znamená, že jsou kluci, u kterých to jde velmi brzy a u jiných zase velice pozdě. Je to velmi individuální.



Více zde: https://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-zvany-fimoza/

Zdroje:

https://www.femio.sk

http://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/patient_77.ashx

https://www.villagekidsdental.com/thumb-sucking-and-pacifiers

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/dummies