Banány, ktoré nie sú vhodné pre deti ani dospelých

Myslíte si, že ovocie, ktoré dávate deťom, je pre ne zdravé?

 

Určite áno. Ovocie či zelenina pestované bez postrekov je nenahraditeľným zdrojom vitamínov, minerálov, či enzýmov.


ZAČÍNAM OD SEBA A NEKUPUJEM CHÉMIU... ktorá nás robí chorými.

 
Podľa výsledkov rozborov, väčšina ovocia a zeleniny, ktoré sú bežne dostupné v obchodných reťazcoch sú chemicky ošetrené.

Čo však z toho vyplýva? Aký to má dopad na naše zdravie?

 

V nedávnom videu z produkcie A DOST!  sme si mohli pozrieť, čo všetko môžu obsahovať banány.

Rozobrali sme preto dopad jednotlivých chemikálií nájdených v

 

týchto banánoch na naše zdravie. :(

 

Kde všade nájdeme rovnaké alebo podobne pôsobiace fungicídy (postrek proti plesniam) a insekticídy (proti hmyzu)?

- Vo vode (neupravená voda vo väčšine našich studní obsahuje rozmanitú zmes chemikálií - tie, ktoré sú postrekované na polia a dostávajú sa do podzemných vôd).

- V zelenine: mrkva, petržlen, kapusta, kel, brokolica, rajčiny, paprika -  takmer všetky pestované a ošetrované chemicky

- V ovocí:  jablká, hrušky, pomaranče, mandarínky, banány, marhule, broskyne -  takmer všetky pestované a ošetrované chemicky

- V obilí

- V spracovaných potravinách

 

Našťastie z testov vychádzajú veľmi dobre BIO potraviny a bio zelenina a ovocie.

 

Bifentrín (en. Bifenthrin) - insekticíd

Je neurotoxín (jed poškodzujúci nervový systém) používaný na likvidáciu mravcov.

Neurotoxicita bifentrínu je založená na afinite k napäťovo riadeným sodíkovým kanálom (ako u hmyzu, tak u cicavcov). Polčas rozpadu v pôde je 7 dní až 8 mesiacov.

Takáto šupka z banánu do kompostu nepatrí. Má vysokú toxicitu aj pre vodné organizmy.

Sodíkový kanál (nájdete pod označením VGSC) - ukázalo sa, že zohráva ústrednú úlohu pri vzniku a zmiernení epilepsie.

V centrálnom nervovom systéme (CNS) sú VGSC (sodikové kanály) kriticky dôležité pre reguláciu excitability (dispozícia k zvýšenej dráždivosti CNS) neurónov, a teda pre sieťovú aktivitu.

Doteraz prevažná väčšina identifikovaných mutácií spojených s epilepsiou leží v génoch, ktoré kódujú VGSC.

Na základe experimentálneho a pozorovacieho výskumu môžu byť niektoré pesticídy schopné indukovať základné rysy autizmu, ale o časovaní alebo dávke je málo známe, alebo ktorý z rôznych mechanizmov je dostatočný na vyvolanie tohto stavu.
Štúdia detí, ktoré sa narodili matkám, ktoré boli vystavené insekticídom (postrekom), ktoré boli poľnohospodársky aplikované do 500 m od domova v období medzi 1-4. gestačným týždňom (počas uzavretia neurálnej trubice), boli 7,6-krát častejšie diagnostikované s ASD ako deti matiek, ktoré žili v najnižšom expozičnom kvartile. (štúdia TU)

 

Bifentrín zacieľuje na gény:

Gény SCN1A, SCN10A, SCN11A, SCN2A, SCN3A, SCN4A, SCN5A, SCN7A, SCN8A, SCN9A, SCN1B, SCN2B, SCN3B, SCN4B, ATP2C1, ATP2C2, ATP2A1, ATP2A2, ATP2A3, SLC6A2 a iné

(zoznam TU)

Príklad:

Gén SCN1A patrí do rodiny génov, ktoré poskytujú inštrukcie na výrobu sodíkových kanálov. Tieto kanály, ktoré prenášajú pozitívne nabité atómy sodíka (ióny sodíka) do buniek, hrajú kľúčovú úlohu v schopnosti bunky generovať a prenášať elektrické signály.

Gén SCN1A poskytuje inštrukcie na vytvorenie jednej časti (alfa podjednotky) sodíkového kanálu nazývaného NaV1.1. Tieto kanály sa primárne nachádzajú v mozgu, kde riadia tok iónov sodíka do buniek. NaV1.1 kanály sú zapojené do prenosu signálov z jednej nervovej bunky (neurónu) do druhej. Komunikácia medzi neurónmi závisí od chemikálií nazývaných neurotransmitery, ktoré sa uvoľňujú z jedného neurónu a prijímajú ich susedné neuróny. Prietok sodíkových iónov cez kanály NaV1.1 pomáha určiť, kedy budú uvoľnené neurotransmitery.

Zhrnutie:

Bifentrín pôsobí alebo jeho pôsobenie je priamo účinné alebo spájané s nasledovnými nežiadúcimi vplyvmi na CNS (centrálny nervový systém) - svalová dystrofia, epilepsia, autizmus, rakovina (rôzne typy), downow syndróm, využitie vápnika, či vitamínu D3 v tele, neurologické problémy, vplyv na hormonálnu sústavu, pečeň, metabolizmus liekov,  imunita, proliferácia lymfocytov - receptor prenášajúci signál v lymfocytoch, bunkách prirodzeného zabíjača (NK) a krvných doštičkách.

Spoločné pôsobenie s inými pesticídmi, insekticídmi, liekmi a podobne môže znamenať zvýšené nebezpečenstvo poškodenia týchto systémov.

Príklad 1: Zvyšky pesticídov a insekticídov nachádzajúce sa v čaji alebo odvare, ktorý vypijeme v domnení, že podporíme správne fungovanie imunity, dýchacích ciest (echinacea, žihľava, zelený čaj a i.) môže byť pre človeka viac nebezpečné, ako pitie nezávadnej čistej vody a odpočinok.

Príklad 2: Pesticídy a karcinogénne konzervanty v strave môžu byť pôvodcom karcinómu kostí u cicavcov.

 

 

 

Azoxystrobín - fungicíd (en. Azoxystrobin)

Pľúca sú pumpou na vzduch, skutočné dýchanie za nás robia mitochondrie. Bez nich by sme nedýchali ani nežili. Azoxystrobín sa viaže priamo na mitochondrie,

čím zabraňujú produkcii ATP. Mitochondrie premieňajú energiu potravy a kyslíka na univerzálnu molekulu bunkovej energie - ATP a oxid uhličitý.

Tomu hovoríme dýchanie.

To znamená, že AZOXYSTROÍN - zabraňuje správnej funkcii dýchania buniek.

Ovplyvňuje chromozóm 15q24.1 (toxíny) , ktorý je spájaný s viacerými poškodeniami DNA s rizikom vzniku poruchy autistického spektra(štúdie TU)

 

Buprofezín - insekticíd (en. Buprofezin)

Buprofezin je insekticíd - proti škodcom, kobylkám, muškám na zelenine. Je obzvlášť toxický pre vodné organizmy, ako aj pre necieľový hmyz.

Negatívne vplyvňuje množstvo génov, medzi ktorými aj TNFRSF10B - nevyhnutný pre schopnosť tela aktivovať apoptózu (zničenie) poškodených buniek (poškodené DNA, rakovinové bunky).

 

V niektorých krajinách sú uvádzané použité pesticídy na balení a tak si zákazník má možnosť vybrať.

 

Imazalil - fungicíd - proti plesniam

Zvieratá, ktorým bol podaný Imazalil, mali príznaky akútnej otravy, problémy s koordináciou, nízky krvný tlak, chveli sa a vracali.

V americkej agentúre na ochranu životného prostredia EPA, je Imazalil klasifikovaný ako pravdepodobný karcinogén.

Pri podaní potkanom boli zistené poruchy štítnej žľazy, u myší boli zistené reprodukčné a vývinové poruchy.

Je toxický pre rybi a včely.

 

Thiabendazol - fungicíd

Aplikuje sa na banány, aby sa zabezpečila čerstvosť, a je bežnou zložkou voskov aplikovaných na kožu citrusových plodov.

Účinky na ľudí zahŕňajú nauzeu, vracanie, stratu chuti do jedla, hnačku, závraty, ospalosť alebo bolesť hlavy.

Veľmi zriedkavo tiež zvonenie v ušiach, zmeny zraku, bolesť žalúdka, žltnutie očí a kože, tmavý moč, horúčka, únava, zvýšený smäd a zmena v množstve moču.

Pri vyšších dávkach sa preukázali karcinogénne účinky.

 

 

 Článok neobsahuje kompletný zoznam nájdených chemikálií, pesticídov, insekticídov, či fungicídov.

Väčšina z uvedených sa našla iba v šupke, nie v samotnom plode dostupnými metódami, čo však neznamená, že v inom ovocí či zelenine s tenšou šupkou sa nenachádza priamo v dužine.

Taktiež je dôležité vedieť, že tieto chemikálie sa nachádzajú v najväčšom množstve na ich povrchu, čo znamená, že sa dostávajú priamo cez pokožku do nášho tela.

 

Preto vhodnejšou voľbou pre zdravie sú BIO potraviny, a teda aj BIO banány.

 

 

 

Lenka - Poradenstvo na - info@femio.sk alebo  www.facebook.com/femio.sk

--------------------------------------------------------------------------

Zdroje:

https://www.femio.sk

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifenthrin

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_channel

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888813/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404662/

http://www.t3db.ca/toxins/T3D1843

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/SCN1A

https://gene.sfari.org/database/cnv/15q24.1

http://www.t3db.ca/toxins/T3D3802

https://sk.wikipedia.org/wiki/Imazalil

http://www.t3db.ca/toxins/T3D3931