Rybí olej v tehotenstve a počas dojčenia

 Omega-3 - alergie, vývoj mozgu a nervovej sústavy

 Rybí olej podávaný počas tehotenstva a dojčenia znižuje výskyt alergií detí

 

 

Príjem omega-3 mastných kyselín počas tehotenstva sa v posledných desaťročiach znížil, čo môže prispievať k súčasnému zvýšenému výskytu alergií u detí.


Cieľom najnovšej klinickej štúdie autorov Furuhjelm C, Warstedt K, Larsson J, publikovanej v Acta Paediatrica, v roku 2009, bolo preskúmať účinok podávania polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA, DHA) počas tehotenstva na výskyt alergií detí.
 
Do štúdie zaradili 145 tehotných žien spĺňajúcich výberové kritérium – samotné trpiace alergiou alebo otec ich dieťaťa mal alergiu. Denne sa podávalo 1,6g EPA a 1,1g DHA v období od 25. týždňa tehotenstva a 3-4 mesiace počas dojčenia. Pre kontrolu sa druhej skupine žien podávalo placebo (kapsuly bez účinnej látky). Po ukončení štúdie sa hodnotili hladiny špecifických cirkulujúcich imunoglobulínov E (IgE) a vykonali sa prickove testy na stanovenie alergickej reakcie kože.
 
Výsledky: výskyt potravinovej alergie bol nižší v omega-3 skupine – 1 dieťa z 52 detí (2%), rovnako nižší bol výskyt IgE-potvrdeného ekzému u 4 z 52 detí (8%).
 
V skupine s podávaním placeba (bez účinných látok EPA a DHA) bol výskyt potravinovej alergie u 10 z 65 detí (15%) a výskyt IgE potvrdrného ekzému u 15 zo 63 detí (24%), štatistický rozdiel medzi skupinami bol významný (p < 0.05) v prospech omega-3 skupiny.
 
Záver štúdie potvrdzuje zníženie výskytu potravinových alergií a alergických ekzémov detí pri podávaní omega-3 EPA a DHA matkám počas tehotenstva a dojčenia detí.
 
Doprajte svojim deťom to najlepšie už od počatia a počas dojčenia.

Materské mlieko, ktoré sa tvorí pri bezchybnej produkcii estrogénu, obsahuje dostatočné množstvo DHA, ktoré dieťa prijíma v hotovej forme od matky. Je to rovnaká forma v akej sa DHA nachádza v tuku rýb. Preto sa doba dojčenia výrazným spôsobom prejaví na budúcom zdraví dojčaťa. Organizmus ženy je evolučne predurčený poskytnúť podmienky pre rozmnoženie druhu. Je preto absolútne nevyhnutné, aby bol zabezpečený efektívny rast mozgu a nervového systému, ktoré organizmus prirodzene považuje za prvoradý záujem – mozog a nervy sú prednostne zásobované kyslíkom. Mozog a nervový systém sú pre logistiku organizmu rovnako dôležité aj pri prvotnom vývine. V období rastu plodu a pri následnom dojčení je navyše nutné zásobovať dva mozgy a dva nervové systémy.

 

Štúdia - zdroj:

Stav DHA novorodenca a dojčeného dieťaťa závisí od príjmu DHA u matky a veľmi sa líši. Epidemiologické štúdie spájali nízku materskú DHA so zvýšeným rizikom zlého vývoja nervového systému u detí. Intervenčné štúdie ukázali, že zlepšenie výživy DHA u matky znižuje riziko nesprávneho detského vývoja a vývoja nervového systému u detí.

Dospelo sa k záveru, že výživa matiek mastnými kyselinami (pozn.: v správnom pomere) je dôležitá pre prenos DHA na dieťa pred a po pôrode, s krátkodobými a dlhodobými dôsledkami pre nervovú funkciu.

Dôležité je zváženie dopĺňanie omega-3 mastných kyselín, ktoré ovplyvňujú vývoj mozgu, optimalizáciou omega-3 a omega-6 mastných kyselín v gravidite a laktácii a podpore výživy omega-3 mastnými kyselinami.


 
Čisté a skvelo chutiace omega-3  získané zo severných morí  a vyrábané na Islande tradičným, najväčším európskym výrobcom nájdete tu:   Rybí olej z treščej pečene Omega-3 

Lenka

--------------------------------------------------------------------------

Zdroje:

https://www.femio.sk

https://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika-pri-ochoreniach/alergia/alergie-deti-a-omega-3/