Čo sú hormóny a prečo sú dôležité?

Hormóny slúžia na prenos informácií v tele, tvoria sa v žľazových bunkách rôznych orgánov a uvoľňujú sa do krvi a odtiaľ sa dostávajú priamo do buniek, do ktorých prenášajú informáciu.

 

Sú dôležité pre súhru našich telesných funkcií a neodmysliteľné pre naše zdravie.

Do bunky sa dostávajú prostredníctvom receptorov. Tu zapadajú ako kľúč do kľúčovej dierky. Sú univerzálnym kľúčom ku všetkým bunkám, dokážu ich otvoriť a naštartovať procesy látkovej premeny.

Iný hormón alebo iná látka sa na tomto mieste nedokáže pripojiť.

Hormóny plnia v našom tele veľmi rôznorodé a pre život nevyhnutné úlohy.

Riadia látkovú premenu, krvný tlak, frekvenciu srdca, hladinu cukru v krvi, telesnú teplotu, hospodárenie tela s vodou a samozrejme, našu chuť na sex, plodnosť, rozmnožovanie, tehotenstvo a plnia veľa ďalších funkcií.

Majú rozhodujúci vplyv na našu náladu a pocity.

Navyše sa zásadným spôsobom podieľajú na tom, či sa cítime zdraví.

 

Lieky s hormonálnym pôsobením, ktoré aj odborníci nesprávne nazývajú hormónmi, sú ako nevydarené kópie kľúčov, ktoré neodomkýnajú dobre, prípadne odomkýnajú nesprávne miesta. A preto môžu vyvolať v tele nevhodné reakcie, alebo sa môžu správať celkom inak, ako ich prirodzené predlohy a namiesto obnovenia rovnováhy, situáciu iba zhoršia.

Problém nie sú hormóny, ale ich nahrádzanie nevhodnými prostriedkami!

Ak používame umelé, telu cudzie gestagény = lieky s hormonálnym účinkom, telo prichádza do styku s látkami, ktoré nepozná a nedokáže vykonať látkovú premenu.

Tieto cudzorodé látky navyše obsadzujú receptory určené pre hormóny, ktoré sú telu vlastné. To všetko vedie k nerovnováhe, poruchám spánku, stavom vyčerpania, nárastu hmotnosti, poruchám vnímania až po závažné ochorenia ako mozgová porážka, infarkt myokardu a rakovina.

 

Riadiace hormóny:

- TSH

- ACTH

- FSH a LH - spoločne riadia tvorbu zárodkových buniek a ich dozrievanie u ženy a muža.

  FSH (folitropín) - hormón stimulujúci folikuly, spôsobuje dozrievanie vajíčka vo vaječníkoch ženy a tvorbu semena u muža.

  LH (luteotropín) - podporuje u ženy ovuláciu, následnú tvorbu žltého telieska, tvorbu progesterónu a vo vaječníkoch podporuje tvorbu androgénov a estrogénov.

  U mužov spôsobuje LH dozrievanie spermiíí a podporuje v semenníkoch tvorbu androgénov, ktoré sa neskôr uvoľňujú do krvi ako testosterón.

- Prolaktín vyvoláva predovšetkým tvorbu mlieka a rast prsných žliaz u žien. Tvorí sa prevažne počas tehotenstva a masívne sa vyplavuje v období dojčenia. Prolaktín dokáže potlačiť tvorbu zrelého   vajíčka vo vaječníkoch, aby v období dojčenia nedošlo k ďalšiemu tehotenstvu.

 

Pohlavné hormóny sa tiež nazývajú steroidné hormóny, pretože z biochemického hľadiska majú všetky rovnakú základnú štruktúru, takzvaný steroidný skelet.

Všetky tvorí cholesterol, ktorý pochádza z pečene. Cholesterol je vlastne základným stavebným prvkom všetkých pohlavných hormónov.

Z cholesterolu vzniká:

- Progesterón (hormón žltého telieska) - má v tele mnohé úlohy u oboch pohlaví a je veľmi významný pre našu pohodu a zdravie.

- DHEA - energetický hormón aktivujúci látkovú premenu, protipól kortizolu.

- Testosterón - robí muža mužom, ale je tiež hormónom, ktorý ženám a mužom dodáva silu svalov, energiu, výkonnosť a fyzickú kondíciu a pozitívne ovplyvňuje výkonnosť srdca a libido.

- Estrogény (estrón, estradiol, estriol)

   - Estradiol - hlavný ženský hormón alebo hormón plodnosti, ktorý v puberte dievčatá mení na ženy, ale je dôležitý aj pre mužov kvôli elasticite ciev, plodnosti a potencii.

   - Estriol - estrogén sliznice, ktorý zvlhčuje všetky sliznice a udržuje ich zdravé.

 

Hypotalamus a hypofýza

Hypotalamus riadi okrem iného aj distribúciu hormónov v hypofýze, v mozgovom podvesku.

Hypofýza je zase riadiacim orgánom všetkých endokrinných (vnútorných) žliaz v tele, napríklad štítnej žľazy, nadobličiek, vaječníkov a semenníkov.

 

Pod vplyvom stresu, jedov z okolitého prostredia a umelých zásahov, ako je napríklad užívanie antikoncepčných tabletiek, sa táto rovnováha narúša a nastupujú problémy:

- cysty na prsníkoch

- cysty na vaječníkoch

- migréna

- PMS - predmenštruačný syndróm

- predĺžené alebo silné krvácanie počas menštruácie

- kŕče počas pravidelného krvácania

- emočné výkyvy - agresie, depresie a veľa iných problémov

Uvedené zdravotné problémy môžu taktiež vznikať medzi 30 - 50 rokom života, teda veľa rokov pred nástupom menopauzy, v takzvanej premenopauze.

 

Ako predchádzať problémom a udržať si hormonálnu rovnováhu?

1. Neužívať hormonálne liečivá ak sa nejedná o život ohrozujúci zdravotný stav.

2. Zdravá strava

3. Dostatok pohybu

4. Láska (zlosť, žiarlivosť, pomsta či iné negatívne pocity môžu na našom zdraví zanechať rôzne následky)

5. Neužívať lieky od bolesti, antibiotiká a iné, ak je možné bolesť či chrípku zvládnuť inou prírodnou cestou. Nájsť zdroj bolesti či zápalu.

 

 

--------------------------------------------------------------------------

          Fimóza - to je normální.

  Někteří chytří vědátoři v posledních desetiletích při důkladných průzkumech zjistili věk, při kterém je předkožka plně stažitelná, aniž by se tomu muselo nějak "napomáhat".

  Výsledek:

  Průměrný věk, při kterém mohou kluci volně přetáhnout předkožku přes žalud je až 10,4 roku!

  Tak to chce příroda.

  Takže pokud je vám 12 nebo 13  a ještě to nefunguje, tak je to všechno OK, pokud vás nic nebolí nebo netrápí.

  V průměru znamená, že jsou kluci, u kterých to jde velmi brzy a u jiných zase velice pozdě. Je to velmi individuální.



Více zde: https://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-zvany-fimoza/

 

Zdroje:

https://www.femio.sk

A. Shceuernstuhlová, A. Hldová: Prírodná hormonálna liečba